Stavební spoření pro děti? Raději investiční program

Představa investování je pro mnoho lidí cizí. Vnímají nejistotu, propady, krize… ale už nevidí, že bez rizika nemohou dosáhnout na zajímavější zhodnocení a jen tiše závidí zisky bankám, pro které je riziko denním chlebem. Jistě, občas je v něm zapečená myš a investiční banka hledá pomocnou ruku u státu nebo rovnou ochranu před věřiteli… stane se.

Vydáno: 10. 4. 2020

Pro bezpečnost investic je ovšem důležitá dlouhodobost. Při dvacetiletém horizontu je při investic do akcií téměř jistota, že investor neprodělá. Naopak má cca 85 % pravděpodobnost, že vydělá v průměru ročně mezi 9 a 15 %. A dalších více než 5 %, že vydělá ještě víc.

Druhým významným „bezpečnostním opatřením“ v případě investic je pravidelnost investování. To ukazuje přehledně Petr Šimčák z Pioneer Investments na datech současné finanční krize, která s sebou přinesla největší propady na akciových trzích od dob Velké deprese ve 30. letech minulého století.

 

Graf 1: Pravidelná vs. jednorázová investice

pravidlelna-vs-jednorazova-investice.jpg

Zdroj: Pioneer Investments

 

Kdo začal pravidelně investovat v roce 2006, dostal se do ztráty po velkých propadech na akciových trzích v roce 2008. Ztrátu ovšem vymazal již po 21 měsících, tedy po méně než dvou letech. Při jednorázové investici na vrcholu akciových trhů by ztráta byla odmazána až po 53 měsících, tedy po více než 4 letech.

Velkou výhodou pravidelných investic je, že v případě poklesu trhu investor

  1. neprodává,
  2. nakupuje se slevou.

Přestože v běžném životě lidé slyší na „slevové akce“ a „akční nabídky“, v investičním světě lidé vnímají spíš ztráty než příležitosti. Přitom právě v období krize a propadů lze založit (zainvestovat) na svou budoucí prosperitu – a nebo na prosperitu svých dětí.

 

Investici pro děti nepište na děti

Přestože chcete spořit či investovat pro děti, vždy je lepší investici napsat na jméno jednoho z rodičů. Vhodné je to zejména pro případ, kdy se vyskytne situace, kdy budete muset s penězi manipulovat z jakéhokoli důvodu dříve. Navíc nikdy nevíte, co se z vašich ratolestí navzdory vaší výchově vyklube. Může propadnout drogám či alkoholu, může spadnout do náboženské sekty, může… (zejména matky asi vědí…). A v takovém případě není na škodu mít nad naspořenými penězi kontrolu.

 

 

[1] Optimální výkonnosti stavebního spoření lze dosáhnout při využití 7 státních příspěvků v 6 letech (a pár měsících) spoření. V takovém případě lze ke 140 tis. Kč vlastních peněz získat 14 tis. Kč státního příspěvku – peněz, které budou v průměru uloženy 2,5 roku. V takovém případě výnos bude vyšší než udávaných cca 5 % p. a.

 

zdroj: http://www.hypoindex.cz/stavebni-sporeni-pro-deti-radeji-investicni-program/